Silminnäkijänä Kosin saarella

Share |

Maanantai 10.8.2015 klo 9:59 - Heikki Tamminen


Vietin puolitoista viikkoa lomaa Kosin saarella, joka sijaitsee Egeanmerellä vain kivenheiton päästä Turkin mantereelta. Silmiini osui ennen lomaa uutisia siitä, kuinka laittomasti Eurooppaan tulevat käyttävät Kosin saarta kauttakulkupaikkana. Kumiveneellä on kohtuullisen helppo kulkea pari kilometriä Turkin puolelta EU:n puolelle.

Paikallinen pariskunta kertoi, että joka aamu uusi porukka on rantautunut, kun he kävelevät rantakatua varhain. Jälkiä ainakin löytyi hylätyistä kumiveneistä pelastusliiveihin, joten tarinaa voidaan pitää melko luotettavana.

Laittomia siirtolaisia näkyi katukuvassa useasti, oikeastaan koko ajan, ellen sitten ollut hotellilla, joka oli hieman syrjempänä keskustasta. Keskustassa he majoittuivat puistoon lähelle viranomaispalveluita. Koko aikana näin vain pari kerjäläistä, jotka olivat lähinnä samoja naisia lapset sylissään. Hekään eivät olleet esimerkiksi Syyriasta, vaan romaneja tuttuine kaavoineen.

Puiston leirielämä näytti leppoisalta. Silmäilyjen mukaan uskallan väittää, että noin 80-90 prosenttia henkilöistä olivat 18-40 vuotiaita miehiä. Minkäänlaista hätää en havainnut. He nukkuivat auringon alla puiden varjossa, mutta en näe sitä kovin epäinhimillisenä piirteenä, kun päivälämpötila on 25-35 astetta ja vettä näytti olevan. Sammuneet ruotsalaisteinit näyttivät paljon ryytyneemmiltä. Myös älypuhelimet kuuluivat osalla varustukseen.

Jostain syystä eräänä aamuna puisto oli tyhjä ja se oli rajattu punavalkoisella nauhalla. Myöhemmin samana päivänä virastotalolta lähti pitkä letka ko. henkilöitä. Tässä letkassa en nähnyt yhtään naista tai lasta. Ehkä he saivat seuraavan sijoituspaikan – en tiedä.

Myönnän kyllä, että Kosin saarella ko. henkilöistä ei ollut mitään vaaraa tai suurempaa haittaa ainakaan minulle. Minä olen huono tuntemaan sellaisia tuntemuksia muutenkaan, mutta ymmärrän, jos joitain jännittää illalla kävellä pitkien katseiden saattelemana leirien läheltä.

Kertaakaan en nähnyt, että laittomasti maahan tulleita olisi kohdeltu jotenkin huonosti. He hengailivat ja liikkuivat siinä missä paikallisetkin. Puheet kylmästä vastaanotosta ovat siis niin sanottua skeidaa. Eurooppa on sivistynyt, eikä vääräuskoisia lynkata. 

Summa summarum: Miksi nämä henkilöt eivät ole kotimaassaan rakentamassa, vaikka asein, parempaa yhteiskuntaa? Kuten totesin, heistä ylivoimainen enemmistö on hyväkuntoisia miehiä. Kun Suomessa sodittiin, karkurit ammuttiin. Olen valmis auttamaan naisia ja lapsia. Suomessa naisetkin jäivät hoitamaan kotia aikanaan.

Empiirinen tutkimusmatkani osoitti oikeaksi sen, mikä on ollut suhtautumiseni ennenkin; ei ole mitään tarvetta jakaa laittomia siirtolaisia Eurooppaan tai ylipäätään päästää heitä Euroopan rajan yli, vaikka he hakisivat turvapaikkaa. Australian nollalinja on oikea linja myös Eurooppaan.

Yhteiskunnat eivät kehity lähtemällä vaan jäämällä. 

Mitä tulee Kreikan finanssikriisiin, sellaista en havainnut, eikä se paikallistenkaan mielestä vaikuta saaristossa, jossa on turisteja.  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini