Aloite maahanmuuton kuluista Salossa

Share |

Torstai 26.3.2015 klo 14:01 - Heikki Tamminen


Tein Salon kaupungille seuraavan aloitteen, jonka jätin valtuuston kokouksessa 23.3.2015. Aloitteen allekirjoitti koko Perussuomalaisten valtuustoryhmä.


Aloite Salon maahanmuuton kustannusten selvittämistyön aloittamiseksi

Maahanmuuttoviraston vuosikatsauksen mukaan Salossa asui vuonna 2012 2161 ulkomaalaista. Tämä oli tuolloin 3,9 % Salon asukasluvusta. Tämä on hieman maan keskiarvoa korkeampi luku, vaikka tilastoja vääristää Helsinki suhteessa pienempiin kaupunkeihin. Vieraskielisiä Salossa on noin 2500 viimeisimmän maahanmuutto-ohjelman mukaan.

Salossa on maahanmuuttajayksikkö, jolla on tällä hetkellä noin 170 asiakastaloutta. Asiakaskäyntejä on vuosittain reilu tuhat. Toimeentulotuen piirissä on noin 170 taloutta vuoden 2015 budjetin mukaan.

Valtio maksaa korvausta kunnille aiheutuneista maahanmuuton kustannuksista kolme vuotta, tai kiintiöpakolaisten kohdalla neljä vuotta. Edellisen sopimuksen mukaan (2011) Salon pakolaiskiintiö on 20-40 henkeä. Oleskeluluvan saaneet ovat asia erikseen. Heillä on ulkomaalaislain mukainen toimeentulovelvoite, mutta sitä ei sovelleta mitä tahansa suojelua saaneiden kohdalla.

Valtakunnallisesti maahanmuuttajien työllisyysaste on noin 50 %. Suomalaisten kohdalla se on noin 70 %. Työllisyysaste vaihtelee paljon kansalaisryhmien välillä. Huonoiten työllistyvät, somalit, afganistanilaiset ja irakilaiset (Tilastokeskus).

Turku on selvittänyt maahanmuuton kustannuksia vuonna 2011. Tällöin kävi ilmi, että Maahanmuuttajien ja vieraskielisten käyttämien palveluiden kustannukset olivat vuonna 2009 hieman alle 37 miljoonaa euroa. Valtaosa tästä meni koulutukseen ja sosiaali- ja terveysmenoihin. Vain kohdennettujen palveluiden kustannukset ovat Turussa 12,5 miljoonaa euroa (selvitys 2014). Tämän summan ulkopuolisen rahoituksen osuus on 7,9 miljoonaa euroa. Veronmaksajalle se on kuitenkin se ja sama, mistä raha tulee.

Edellä mainitun perusteella esitän,

että Salo aloittaa pikaisesti työn maahanmuuton kustannusten selvittämiseksi Salon alueella. Selvityksen tulee kattaa kaikki mahdolliset kulut, joista tieto on mahdollista saada, ei vain kohdennetut palvelut.

Selvityksen perusteella Salon on arvioitava tarvittavat jatkotoimenpiteet.

Heikki Tamminen, ps.

kaupunginvaltuutettu


Kommentit

6.4.2015 16:47  epra

Hienoa Heikki! Kaalliiksi vaan tulevat veronmaksajille.

6.4.2015 16:47  epra

Hienoa Heikki! Kaalliiksi vaan tulevat veronmaksajille.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini