Halutaanko Suomeen halpatyömarkkinat?

Share |

Tiistai 24.2.2015 klo 13:54 - Heikki Tamminen


Julkaistu Salon seudun sanomien mielipidepalstalla 20.2.2015.

Suomessa puhutaan jatkuvasti työperäisen maahanmuuton tarpeesta. Elinkeinoelämän valtuuskunnan mukaan Suomi tarvitsee vuosittain 34 000 maahanmuuttajaa töihin. En voi uskoa tätä todeksi. Motiivi tällaisen määrän tuomiseksi Suomeen on varmasti jokin muu kuin työvoimapula, sillä Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa on jo lähes puoli miljoonaa työtöntä, kun lasketaan mukaan erilaisissa työllisyyspalveluissa mukana olevat henkilöt.

Työttömyysluvut ovat rumempia kuin on annettu ymmärtää. Elämme vasta helmikuuta, ja jo nyt valtion lisätalousarviossa budjetoidaan ansiosidonnaisiin ja peruspäivärahaan lähes 90 miljoonaa euroa lisää. Tilanne ei ole siis parantumassa. Hallitus on epäonnistunut työllisyydenhoidossa täysin.

Elinkeinoelämän valtuuskunta kuittaa vastaväitteet työvoimatarpeeseen sillä, että suomalainen työvoima on työmarkkinoille sopimatonta. Suuria ryhmiä työttömien joukossa edustavat kuitenkin nuoret ja korkeasti koulutetut. Mikä heissä on niin sopimatonta? Onko kysymys heidän hinnastaan? EVA:n motiivi työvoiman haalimiseen on läpinäkyvä.

Kun Suomessa on lähes puoli miljoonaa työtöntä, ei voida mitenkään puhua työvoimapulasta. Kuitenkin samoilla linjoilla EVA:n kanssa ovat Vihreät ja Kokoomus. Nämä puolueet nimittäin haluavat poistaa työperäisen maahanmuuton tarveharkinnan. Tarveharkinta tarkoittaa sitä, että EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta tuleva työntekijä tarvitsee viranomaisen tarveharkintaan perustuvan luvan tehdäkseen töitä Suomessa.

Kokoomuksen ja vihreiden motiivi tarveharkinnan poistamiselle mietityttää yhtä lailla kuin EVA:n motiivi. Se ei voi olla työvoimapula. Se ei voi olla työllisyysasteen parantaminen, koska maahanmuuttajien työllisyysaste on huomattavasti heikompi kuin suomalaisten. Olisiko jälleen kerran motiivina suomalaisen työn hinta?

On selvää, että vuosittain 34 000 käsiparin tuominen Suomeen ja tarveharkinnan poisto polkisivat suomalaista palkkatasoa. Nämä toimenpiteet käynnistäisivät palkkataistelun. Elinkeinoelämän valtuuskunta, Kokoomus ja Vihreät tietävät tämän. Itse korjaisin asioita kuitenkin niin, ettemme potkisi suomalaista työntekijää ja pienyrittäjää päähän. Hehän tässä maksumiehiksi joutuisivat.

Suomalaisen työn hinta ei ole työntekijän nettopalkan osalta ongelma. Se, mitä mahtuu nettopalkan ja tytönantajan kustannusten väliin, on ongelma. Byrokratia ja työnantajan palkkausriskit ovat ongelma. Kaikkiin näihin voidaan puuttua, mutta näemmä EVA, Vihreät ja Kokoomus haluavat kulkea helpomman tien. Suomen työllisyyteen ja yrittämisen kannattavuuteen voidaan tehdä lukuisia korjaavia toimenpiteitä synnyttämättä hintakilpailua.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini