Sääntelyn purkamisessa sanat ja teot eivät kohtaa

Share |

Torstai 9.10.2014 klo 10:01 - Heikki Tamminen


Julkaistu 9.10.2014 Salon seudun sanomien Tätä mieltä -palstalla.

Suomi on sääntelyn, holhouksen ja pykälien luvattu maa. Byrokraatilta ei mikään jää huomaamatta. Viimeisimpänä esimerkkinä toimii ministeriön suunnitelma, joka vastuuttaisi esimerkiksi olutpanimot huolehtimaan siitä, ettei heidän facebook-sivuillaan kehuta tuotteita tai jaeta heidän tuottamaa sisältöä. Tämä holhous on saanut sairaita piirteitä.

Rajoitukset ja määräykset käyvät Suomelle äärimmäisen kalliiksi. Yrittämisestä on tehty lievästi sanottuna hankalaa. Varsinkin pienyritykset, joilla ei ole varaa palkata omia byrokratiaosaajia, ovat hankaluuksissa. Tiedän kyllä, että tästä ovat monet hallituspuolueidenkin edustajat puhuneet, mutta miksei mitään tapahdu? Puheet ja teot ovat ristiriidassa.

Sääntely ei koske vain yrittämistä. Se koskee myös kuntia. Samalla kun hallitus on vuodesta toiseen leikannut valtio-osuuksia, se on lisännyt kuntien vastuita. Hallitus lupasi rakennepoliittisessa ohjelmassaan purkaa kuntien tehtäviä miljardilla. Tämä oli täyttä soopaa. Pääministeri Stubb on jo joutunut toppuuttelemaan tuohon valheeseen uskoneita.

En oikein käsitä, mistä poliitikkojen tahto säännellä saa voimansa. Kuntien kohdalla kyse on tietysti siitä, että maan hallitus vierittää vastuuta, jotta oma pesä puhuisi puhtaana. Juuri kukaan heistä ei välitä kokonaisuudesta. Se on kummallista, sillä suuri osa kansanedustajista istuu kotikuntiensa valtuustoissa. Mahtaa siellä olla selittelemistä, jos on hallituksessa lisäämässä vastuita ja saman viikon maanantaina valtuustossa valittamassa valtionosuuksista.

Eduskunta kokee ylpeyttä siitä, kuinka paljon se saa paperia aikaiseksi. Taas on tehty toinen toistaan hienompia lakeja ja asetuksia. Niitä poistuu käytöstä vain silloin, kun joku uusi tulee tilalle. Seuraavan hallituksen haasteena on tehdä iänikuisista puheista tekoja ja purkaa sääntelyä. Suomi ja suomalainen pärjäävät kyllä ilman tolkutonta holhouksen viidakkoa.

Vielä hetken istuvalle hallitukselle terveiset, että nostakaa nyt alkuun vaikka arvonlisäverovelvollisuuden alaraja vähintään 25 000 euroon, niin pienyrittäjyydellä voi joku vahingossa jopa työllistyä. Jos ette vielä ole huomanneet, niin perussuomalaiset on varjobudjetissaan ehdottanut tätä jo kolme kertaa. Teille se ei ole kelvannut.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini