Kylmät Salon säästölistat

Share |

Keskiviikko 17.4.2013 klo 15:49 - Heikki Tamminen


Ei liene kenellekään epäselvää, että Salon virkamiesten luoma säästölista on karmeaa luettavaa. Kun sitä päällisin puolin kävimme läpi ryhmien puheenjohtajapalaverissa maanantaina, tuli mieleeni vaali-illan juhlat. Sittemmin hymyni on hyytynyt eikä maistu skumppa.

Päätin nyt lyhyesti mainita mitä listalta kannatan sellaisenaan ja mitä en.

Kyläkouluja en halua lakkauttaa. Nettosäästöt on laskettu vajavaisesti puhumattakaan siitä, miten kylät kuolevat lopullisesti. Sama koskee pieniä päiväkoteja. Jos ne lakkautetaan, siirtyvät yksikkökustannukset muualle. Nettosäästöjä eivät virkamiehet olleet pystyneet laskemaan ja niitä ei jäänyt kaipaamaan yksin minä. Laurin koulu on jo käytännössä lakkautettu, joten nähtäväksi jää miten hajasijoitus hoituu ja miten kustannuksen jakautuvat.

Perusopetuksen tuntijako on supistettava minimiin jos kyläkouluja aikoo puolustaa. Samoin varhaiskasvatuksesta voidaan säästää muuttamalla vähäisemmän hoitotarpeen luokitusta.  Samoin päiväkotien henkilöstörakenne on pakko vetää minimiin. Tämä kaikki on siis pakko, jos yksikin kyläkoulu tai pieni päiväkoti halutaan säilyttää.

Nettosäästöjen puuttuminen on räikeintä sote-puolella. Kajalaan lappu luukulle, Pahkavuori uusiin tiloihin (mihin uusiin tiloihin?), Kukonkalliolta paikkoja pois, Perniön vuodeosaston lakkauttaminen ja niin edelleen.

Näistä on laskettu saatavaksi miljoonien säästöt. Säästöt on ilmeisesti laskettu sillä periaatteella, että asiakkaat eivät tarvitse uutta paikkaa. Tai sitten sen paikan pitää tulla ilmaiseksi. No, ei tule. Edelleen väitetään, ettei Salolla ole seiniä ja ne pitää vuokrata ulkopuoliselta toimijalta. Tämä väite ei pidä paikkaansa alkuunkaan. Salossa ei pian muuta olekaan, kuin seiniä.

Hammashuollon kohdalla samat puutteet laskelmissa jatkuvat. Jossain niitä asiakkaita on palveltava. Näiden osalta kaipaan siis valtavasti lisätietoa.

Pöyristyttävintä on se, että Salon johdossa on ihmisiä jotka haluavat luopua aluesairaalan synnytys- ja lastenosastosta. Tätä en voi hyväksyä.

Positiivisena pidän sote-puolen ostopalvelujen kaventamista. On todettu jo monessa muussakin kunnassa, että nämä vain lisäävät kustannuksia.

Kiinteistö ja kulttuuripuolelta voi puolestani ottaa. Rikalanmäen voi myydä, kaikki tontit, jotka voidaan lohkoa myyntikelpoisiksi, voidaan myydä, Kiva-taloa ei voi enää vuokrata, veturitallinkin voi minun puolesta myydä. Listassa mainitut huonokuntoiset ja vähäkäyttöiset kuntoradat myös jääkööt oman onnensa nojaan.

Halikon kirjasto on liipaisimen alla. Se on toisaalta ymmärrettävää. Se olisi iso säästö ja toisaalta on jo nyt hyvin lähellä pääkirjastoa. Muista pienistä kirjastoista ei niin merkittävää säästöä tule ja sieltä välimatkat ovat huomattavat. Samoin kirjastojen aineistomäärärahaa on supistettava.

Yhdistysavustuksia on leikattava vähintään esitetty summa. Pienimmät (alle tonnin) avustukset voi lopettaa. Sen verran pitää vuodessa saada kolehtina. Peli on raakaa.

Tekniseltä puolelta ei kuultu säästöjä lainkaan. Miten se on mahdollista? Eikö pienimmän haitan perusteella nimenomaan tekniseltä puolelta voida säästää? Ja paljon.

Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Leikkauskohteet löydät kaupungin tiedotteesta.

Korostan, että yhtäkään kohdetta en leikkaisi, jos rahaa olisi. On kuitenkin ymmärrettävä, että Salolta puuttuu 40 miljoonaa euroa, eikä nykyisen palveluverkon ylläpito tule kysymykseenkään. Salon palvelut ovat kulta-aikojen havinaa, ja niiden purku tekee nyt kipeää. Itä-Suomen kunnissa oltaisiin jäljelle jäävistäkin palveluista kateellisia. Asiaa täytyy katsoa oikeasta perspektiivistä. Joka tapauksessa haluan toimia pienimmän pahan periaatteella.

Salon perussuomalaiset julkaisevat säästölistansa kuun vaihteessa, jossa lisää kohteita.


Kommentit

17.4.2013 16:23  Jani

Toivottavasti tämä on kaikille selvää, velaksi rakentaminen ei kannata, sama pätee valtiontaloudessa. Koko Suomen hyvinvointi ja palvelut, kuin myös Salossa, on tehty ja tehdään jatkossa velaksi (Nokian aikaan Salossa ei). Ihmisille on jäänyt jostain kummasta ajatus että palvelut pitää säilyttää. EI NIITÄ VOI SÄILYTTÄÄ ! kun rahaa ei siihen yksinkertaisesti ole. On hullua ajatella että tällainen velkateatteri voi jatkua vain siksi että siitä halutaan pitää kiinni kun se kerran on saatu aikaiseksi.
Hävettää sanoa ulkomaalaisille vieraille että Suomen ns hyvinvointi ja terveyspalvelut, koulujärjestelmä jne perustuu pelkkään velanottoon. Kuka tahansa voi rakentaa Suomentasoisen systeemin velaksi ja miettiä miten se ylläpidetään, sitä voi miettiä myös ne jotka tätä järjestelmää yhä puolustaa.

17.4.2013 17:16  Aki Jylhänmaa

Lakkautetaan pääkirjasto, säästöt huomattavasti suuremmat kuin Halikon kirjaston lakkauttamisella. Salon pitäisi NYT panostaa työssäkäyviin lapsiperheisiin ja haalia niitä hki, tku akselilta. Päivähoitoon ja koulutukseen panostamalla, Salon seudulle saataisi muuttoliikettä sisäänpäin. Moni haluaisi lapsensa pieneen "kylä"kouluun, monisataa tai jopa tuhat oppilaisen koulun sijaan.

17.4.2013 22:54  Martti

Olemme etsineet tonttia jonne rakentaa talo. Harmi vaan että "hyvät "tontit on käytännössä kaikki varattuja rakennusliikkeille (tai jollekin muulle), mutta voivat maata tyhjillään 3,5 vuotta ilman että niille tarvitsee rakentaa mitään. Salossa on tällä hetkellä tarjolla todella huonoja OKT tontteja, eipä ihme että rakennuslupiakaan ei ole myönnetty kuin 5. Kaavoitukseen vauhtia tai ehkä parempi olisi velvoittaa rakentamaan ensimmäisen vuoden aikana.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini